…jadi pakar dalam pelaburan ini. Bukan untuk orang lain, tapi untuk diri sendiri. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. ‘Okay lepas tu macam mana pulak nak mohon saham? Kat…

…ni, pilihan di tangan anda. Platform apa yang anda ingin gunakan untuk memulakan pelaburan? Namun, sebaik-baiknya kita sebagai umat Islam, cuba cari jalan yang terbaik untuk mencari rezeki yang halal…

…– SYARAT-SYARAT WAJIB ZAKAT & CUKAI PENDAPATAN Syarat-syarat wajib zakat a) ISLAM Pemilik harta mestilah seseorang yang beragama Islam kerana zakat disyariatkan kepada orang Islam sahaja. Golongan bukan Islam tidak…

…Pengeluaran Wang KWSP Tunaikan Haji Mulai tahun 2013, ahli dibenarkan mengeluarkan caruman dari akaun 2 untuk menunaikan ibadah haji. Amaun yang dibenarkan adalah untuk menanggung kos asas , dan bukanlah…

…dibuat kepada ahli saham Bank Rakyat dan bukannya untuk mereka yang mempunyai akaun simpanan Bank Rakyat. Untuk menjadi ahli, anda perlu untuk memiliki saham Bank Rakyat. Proses Permohonan dan Pelaburan…

…lain-lain. Menarik bukan? PLATFORM 4: PRIVATE RETIREMENT SCHEME (PRS) Private Retirement Scheme atau PRS adalah inisiatif yang diwujudkan untuk mempercepatkan pembangunan industry swasta yang direka untuk menyediakan dana persaraan tambahan….

untuk berbelanja. Hidup biar dibawah kemampuan anda bukan ikut kemampuan apatah lagi kemahuan yang tidak terkawal. Kawal emosi anda untuk berbelanja, sekiranya keadaan kewangan anda tidak mengizinkan, kurangkan aktiviti yang…

…berfikir untuk jangka masa panjang dan bukannya membuat keputusan untuk kepuasan diri yang hanya sementara. Simpan duit anda untuk perkara yang perlu sahaja. Bukannya menukar telefon bimbit anda setiap tahun,…